Radno vrijeme: PON - PET 15:00 - 21:00

Vijesti

Zubni implantati

Zubni implantati-suvremeno zbrinjavanje bezubosti!

Omega-166 djealtnost5

Dentalni ili zubni implantati?

Zbog čega je bitno nadoknaditi izgubljene zube? Koje su posljedice višestrukog gubitka zubi? Na koji način možemo nadoknaditi gubitak zubi? To su samo neka od mnogobrojnih pitanja s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu. Gubitak zuba dugoročno uzrokuje velike probleme u žvačnom sustavu.

Susjedni zubi i zubi nasuprotne čeljusti mijenjaju položaj-naginju se i spuštaju/izrastaju u bezubi prostor. To dovodi do problema sa žvakanjem, neravnomjernog raspoređivanja sila, nastaje oštećenje parodonta i povećava se rizik nastanka karijesa. Osim promjena u žvačnom sustavu, dolazi i do promjene fizionomije lica. Brada izgleda zašiljena i izbočena, usnice tanke i ravne, u kutovima usnica se nerijetko pojavljuju pukotine, viseće vrećice obraza postaju naglašenije. Sve to čini osobu starijom no što u stvarnosti jest!

slika straumann 2015 500 1000slika straumann 2015 e

Ugradnja zubnih implantata nam je itekako olakšala zbrinjavanje bezubosti. Danas je to standardni postupak, općeprihvaćen u cijelom svijetu. Brojna znanstvena i klinička istraživanja su ugradnju zubnih implantata okarakterizirala poštednim zahvatom, jako dobre dugoročne prognoze. Stoga se nadoknađivanje izgubljenog zuba implantatom preporučuje kad god postoje uvjeti za takav zahvat. U stomatološkoj ordinaciji Dental Centar Omega ugrađujemo vrhunske implantate tvrtke Straumann, jedne od vodećih u proizvodnji zubnih implantata u svijetu. Zubni implantati koje ugrađujemo su titanski vijci. Obzirom da je titan biokompatibilan materijal koji ne izaziva alrgijske reakcije, nije citotoksičan niti kancerogen, takvi implantati su u potpunosti inertni u čeljusti. Ugradnja zubnih implantata je bezbolan zahvat za pacijente koji se radi u lokalnoj anesteziji. Tijekom kirurškog zahvata ugradnje zubnog implantata, titanski implantat se postavlja ispod zubnog mesa, u kost. Nakon ugradnje implantata slijedi period oseointegracije („sraštavanja implantata i kosti“). Rendgenskom slikom i kliničkom testovima provjeravamo kvalitetu oseointegracije i stabilnost implantata. Potom izrađujemo odgovarajući protetski nadomjestak (krunice, mostovi ili proteza na implantatima).

1+

Koštanom grebenu, nakon gubitka zuba, prijeti jaka resorpcija koja ponekad onemogućuje prethodno opisani klasični implantološki postupak. U tom slučaju se radi augmentacija. Augmentacija je nadomještanje koštanog tkiva sintetičkim ili prirodnim materijalima. Osim augmentacije, moguće je minimalno invazivnim zahvatima i proširiti uski greben te na taj način osigurati kvalitetno ležište za implantat.

slika F

U našoj stomatološkoj ordinaciji rutinski izvodimo i zahvate podizanja dna maksilarnog sinusa. Naime, nerijetko smo svjedoci tome da gubitkom zuba dolazi do spuštanja dna sinusa što bez ovog kirurškog zahvata onemogućuje ugradnju zubnih implantata u gornju čeljust.

slika J  djelatnost7

Bogato iskustvo ugradnje zubnih implantata klasičnim implantološkim metodama, ali i bogato iskustvo izvođenja opisanih „pripremnih“ kirurških zahvata kojima je potrebno osigurati kvalitetno ležište za zubni implantat kada ono izostaje, nam omogućuju snalaženje u svim situacijama i kvalitetnu implantološku i protetsku terapiju naših pacijenata.

Petra Đumlija, dr.med.dent

dental omega logo