Radno vrijeme: PON - PET 15:00 - 21:00

Vijesti

Kako postati ortodontski pacijent?

 

 

Ortodoncija je stomatološka specijalistička disciplina koja se bavi praćenjem rasta i razvoja čeljusti i lica i svih čimbenika koji na to utječu. Bavi se dijagnostikom poremećaja zagriza, prevencijom njihovog nastanka kao i procjenom potreba za terapijom i dizajnom naprava kojom se terapija provodi – fiksni i mobilni “aparatići”.

Naziv ortodoncija složenica je od grčkih riječi orthos – pravilan i odous – zub, a označava osnovni cilj ortodoncije, a to je ispravljanje položaja zubi. Gotovo da ne postoji osoba s idealnim postavom zubi u zubnim lukovima i idealni zagriz. Na njihovo formiranje utječe naslijeđe (genetika), neki okolišni faktori (utjecaj mišića lica, usana, jezika) kao i nepodesne navike (sisanje prsta, guranje jezika među zube, disanje na usta) i karijesa. Da bi se spriječila potreba za ortodontskom terapijom, potrebno je pravovremeno prepoznati i ukloniti navedene nepodesne navike kod djece i sanirati mliječne zube koji su nam izuzetno važni kod nicanja i postave trajnih zubi.
Poremećaje zagriza i prevenciju poremećaja istih prvi prepoznaju stomatolozi koji savjetuju roditelje pri prvom pregledu o tome što bi bilo najbolje za njihovo dijete, saniraju kariozne mliječne zube i osiguravaju pravovremeno nicanje trajnih. Također sugeriraju potrebu za fiksnom ili mobilnom ortodontskom terapijom, ovisno o indikacijama i dobi djeteta.

orto 2  u boji orto n 1

Ortodoncija se može provoditi i u odrasloj dobi! Svako nezadovoljstvo funkcijom ili estetikom kod pacijenta traži i procjenu potrebe za ortodontskom terapijom. Za izvrsnu estetiku i gotovo „nevidljive aparatiće“ mogu se rabiti i keramičke bravice.

S obzirom da HZZO već nekoliko godina ne sudjeluje u financiranju sveobuhvatne ortodontske terapije kod djece, odnosno sudjeluje samo u slučaju pojedinih težih nasljednih i skeletalnih anomalija prema HZZO nomenklaturi, preporučujemo da vaše dijete što prije krene u ortodontsku terapiju bez čekanja u našoj privatnoj ordinaciji kako bi imalo lijep i funkcionalan osmjeh u odrasloj dobi.
Za sva pitanja i savjete, tu je naš tim! Naručite se na pregled još danas!

Vaš Dental Centar Omega