Radno vrijeme: PON - PET 15:00 - 21:00

Vijesti

Aparatić za zube i ortodoncija- trend ili stvarna potreba?

Ortodoncija i aparatić za zube
Aparatić za zube je terapijsko sredstvo kojim ispravljamo anomalije položaja zuba i na taj način poboljšavamo funkciju, estetiku i zdravlje žvačnog sustava.
f5
Još od davnina, zbijeni, nepravilni i protrudirani zubi predstavljaju problem za pojedinca, a pokušaji ispravljanja takvih nepravilnosti datiraju još od 1000. godine prije Krista. Fokus moderne ortodontske terapije temelji se na poboljšanju ne samo odnosa zuba i čeljusti, već i mekih tkiva, u kombinaciji s drugim stomatološkim zahvatima, ako su potrebni. Često se pitamo koji je razlog toliko raširenoj potrebi ortodontske terapije? Neminovan je utjecaj evolucije. Evolucija je tijekom više tisuća godina itekako utjecala i na denticiju, i to na način da je došlo do smanjenja veličine i broja pojedinih zubi kao i smanjenja veličine čeljusti. Kada to znamo, lako je uočiti da progresivno smanjenje veličine čeljusti koje nije praćeno smanjivanjem broja i veličine zuba dovodi do zbijenosti i nepravilnog položaja zubi.

Vrlo često potrebu za ortodontskom terapijom i aparatićem za zube možemo prepoznati već u mliječnoj denticiji.

  • Nepoželjne navike, poput sisanja prsta ili dude varalice uzrokuju poremećeno i otežano nicanje prednjih trajnih zubi. Učinak ovakvih navika ovisi i učestalosti i trajanju, stoga nije kod svakog djeteta jednak.
  • Problemi nicanja trajnih zubi mogu nastati zbog predugo sačuvanih milječnih zubi, zbog prekobrojnih zubi ili „sraslih“ (ankiloziranih) mliječnih zubi.
  • Traume u dječjoj denticiji su česte i vrlo često su indikacija za ortodontsku terapiju.
  • Nesaniranost mliječnih zubi je isto tako jedan od uzroka poremećenog položaja njihovih trajnih nasljednika. Mliječni kutnjaci su po svojim dimenzijama veći od trajnih zubi koji niću na njihovo mjesto i oni „čuvaju mjesto“. Stoga, rani gubitak mliječnih zubi predstavlja potencijalni problem smještaja jer je vjerojatno da će, ako se ne prevenira, dovesti do pomaka trajnih ili ostalih mliječnih zubi.

djelatnost8
Ortodontska terapija i aparatić za zube nije ograničena samo na dječju dob, već se široko provodi i u odraslih pacijenata. Različitim ortodontskim napravama – aparatićima, se u odraslih pacijenata ortodontska terapija vrlo često provodi kao pomoćna terapija. Pomoćna ortodontska terapija odraslih se odnosi na pomake zubi s ciljem olakšanja provođenja drugih stomatoloških zahvata koji su potrebni za kontrolu bolesti, ponovnu uspostavu funkcije ili poboljšanje estetike, kao što su:

  • Repozicija zubi koji su se pomaknuli/nagnuli nakon ekstrakcije ili gubitka zubi, tako da bi se mogli napraviti idealni protetski nadomjesci, ili pak da se omogući ugradnja implantata
  • Poravnanje zubi u luk da bi se omogućila izrada ljepših estetski nadomjestaka (ljuske, krunice)

Ortodontski problemi se mogu podijeliti na dentalne i skeletne, koji se liječe pomakom zuba i modifikacijom rasta.

Fiksni i mobilni aparatić su suvremene ortodontske naprave uz pomoć kojih se provodi ortodontska terapija. Osnovna prednost mobilnog aparatića je to što njegova primjena omogućuje terapiju modifikacijom rasta, međutim vrlo značajni nedostaci mobilnih aparatića su to što odgovor na terapiju ovisi o suradnji pacijenta (naprava djeluje jedino kada ju pacijent odluči nositi) i tehnološke karakteristike zbog kojih nisu indicirani za postizanje složenih pomaka zuba. Zbog svojih ograničenja, mobilni aparatići kod djece su najkorisniji u prvoj fazi ortodontske terapije, nakon čega slijedi druga faza tijekom koje se koristi fiksni aparatić.

slika 8 336x280
Terapiju u mješovitoj denticiji ne možemo smatrati sveobuhvatnom jer ne utječe na konačni položaj trajnih zubi. Adolescentna i odrasla dob su idealne za početak sveobuhvatne ortodontske terapije i postave aparatića za zube budući da su do tada nikli trajni zubi. Takva terapija gotovo uvijek zahtijeva fiksni, a ne mobilni ortodontski aparatić.

Cijenu cjelokupne ortodontske terapije i aparatića za zube možete pronaći na našoj web stranici. Cijena terapije ovisi o tome koja vrsta aparatića se u terapiji koristi. Obzirom na to da je terapija fiksnim aparatićem složenija, i cijena takvog aparatića je viša. Od fiksnih aparatića, u ponudi imamo one s metalnim bravicama i visokoestetskim safirnim ICE bravicama.  U cijenu terapije je uključena izmjena lukova, bravica kao i redovite kontrole tijekom cijele terapije.

orto ICE

U potpunosti je pogrešno ortodontsku terapiju smatrati samo kozmetičkim tretmanom. Brojna provedena istraživanja nam ukaziju da ortodontski netretirani pacijenti, s ortodontskim anomalijama, imaju značajne psihosocijalne probleme, problem žvačne finkcije i veći rizik traumatskih ozljeda zubi, karijesa i parodontitisa. Dakle, to je kompleksna specijalistička terapija sa unaprijed zadanim ciljem.

Petra Đumlija, dr. dent. med.  Doktorand SFZG